Dikkat Eksikliği

Dikkat Eksikliği

Hayat tarzımız, yaşantılarımız ve özellikle yeni nesil her gün biraz daha değişiyor. Gelişen teknoloji ve evrenselleşen dünya ile alışkanlıklarımız, sosyal yaşamımız, yemek tarzımız, alışveriş stilimiz kısacası her şey değişiyor. Evet, bunlar değişirken insanın sabit kalmasını bekleyemeyiz, biz de değişiyoruz. Davranışlarımız, psikolojimiz, biyolojimiz… Hepsi bir yana eğitimden sağlığa, alışverişten yemeğe her şey teknoloji ile gelişirken bize pek çok zararı da beraberinde getiriyor. Bu yazımızda tüm bunlardan etkilenen dikkatimizden yani dikkat eksikliğinden bahsedeceğiz.

Günümüzde 7’den 70’e herkesin elinde bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ya da akıllı TV kumandaları… Bu cihazların, herkesin malumu olan üzerimizde yarattığı ergonomi, göz sorunları bir yana odaklanma, dikkat, konsantrasyon gibi düşünsel yeteneklerimizde ortaya çıkardığı olumsuzluklarına bakalım.

Çocuklarımız bundan 10-15 yıl öncesine kadar sokaklarda oyun oynuyor, kurallarını kendilerinin koyduğu yarışmalar düzenleyip kendi aralarında eğleniyordu. Ayrıca bu oynanan oyunlar çoğunlukla fiziksel aktiviteler içeriyordu. Lakin günümüzde çocuklar yaşlarına basmadan ekranlı cihazlarla tanışıyor, onları kullanıyor, ailesi izin vermezse akıllı cihazlar için ailesiyle kavgaya tutuşabiliyor. Burada ana sorunu ailelerin gerekli önlemleri almaması, çocukların küçük yaşlarda ekranlı cihazlara maruz kalması olarak görebiliriz. Bunlara bağlı olarak çocukların bağımlılık içeren akıllı cihaz kullanımı ortaya çıkıyor diyebiliriz.

Peki dikkat eksikliği nasıl ortaya çıkıyor? Ekranlı cihazların çokluğuna bağlı olarak çocuklar sayısız çoklu ortam içeriğine maruz kalıyor ya da kendi iradesi ile bu içerikleri tüketiyor. Belli bir yerden sonra sürekli beyne ses ve görüntü aktarılıyor ve algılamada düşüklükler meydana geliyor. Gelen bilgiler kategorize edilmeden, henüz anlamlı hale gelmemişken bir yenisi geliyor, bir yenisi daha ve bir yenisi daha… Hâl böyle olunca da maalesef ki dikkat eksikliği çocuklarımızda kaçınılmaz bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. 

Dikkat eksikliği nasıl önlenir?

1. Kaygı ve stresten uzak, huzurlu bir yaşam

2. Dengeli ve sağlıklı beslenme

3. Küçük yaştaki çocuklar için özellikle; akıllı cihazlardan olabildiğince uzak durmak

4. Çocuklara her zaman olumlu cevap vermemek

5. Sürekli tüketen tarafta yer almamak

6. Başlanılan işin bitirilmesi için çocuğa gereken cesareti verip arkasında durmak gibi önlemleri alabilirsiniz.

Paylaş:

Etiketler: pdr

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında