Hobi Edinmeli

Hobi Edinmeli

İnsanların genellikle boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla yaptığı kendilerine mutluluk ya da huzur veren meslek içi ya da meslek dışı olabilecek şekilde edindikleri uğraşılardır. Genel olarak hobi, insanların edinmeleri ruhsal dinginlik, mutluluk sağlama, üretim hissi edinmelerini sağlasa da biz bu yazımızda ergenlik dönemindeki gençlerin hobi ile olan ilişkisinden bahsedeceğiz. Hobiler ergenlik dönemindeki bireylere ne gibi katkılar sağlar bunlardan bahsedeceğiz.

Hobiler emeklilik yaşlarında boş zamanı doldurmak, orta yaşlardayken bir köşeye çekilip biraz kendine vakit ayırmak şeklinde anılsa da somut işlem döneminden sonra her yaştan bireyin hobiye ihtiyacı vardır.

Ergenlik çağına girmiş bir birey vücudunu tanıyor, yaşadığı değişimlere ayak uydurmaya çalışıyor, arkadaş ortamında iyi pozisyonlarda olmaya çabalıyor. Bunlar her bireyde olan şeyler ve gördüğünüz gibi fiziksel ve psikolojik pek çok farklı durum bir arada yaşanıyor. Bu derece önemli, kritik dönemde ergenlik çağına girmiş gençler bu gibi doğal durumların yanı sıra maalesef olumsuz sonuçlar doğurabilecek işlerin içine de girebiliyor. Bunların başında yanlış arkadaş çevresine bağlı olarak kötü alışkanlıklar edinmek gibi ergen bireyin gelecekte hayatını olumsuz etkileyecek fiiller geliyor.

Hobi bu işin neresinde? Öncelikle hiçbir birey sürekli kontrol altında olduğunu hissetmekten hoşlanmaz. Yoğun şekilde davranış ve çevre kontrolü büyük tepkilere ve daha sonra özgüveni yerinde olmayan bir yetişkinlik dönemiyle sonuçlanabilir. Bu bağlamda kontroller daha uzaktan sağlanmalı ve farklı yöntemler geliştirilmeli. Hobiler de daha çok burada devreye giriyor.

  • Enstrüman; saz, gitar, keman, piyano, çello, saksafon, bas davul vs.
  • Spor Faaliyetleri; futbol, basketbol, voleybol, hentbol, boks, buz hokeyi, kayak, masa tenisi, su topu, eskrim, güreş, paten vs.
  • Yazılım (programlama)
  • Blog yazma
  • Şarkı sözleri – müzik alt yapısı
  • Balıkçılık
  • Elektronik; Devreler, arduino vs.
  • Çizimle ilgili akla gelebilecek her şey
  • Evcil hayvan besleme
  • Ahşap işleri
  • Baskı işleri
  • Koleksiyon

Ne biz yazmakla bitirebiliriz, ne siz okumakla… Hayal edebildiğiniz ve hoşunuza giden her şey hobiniz olabilir. Ayrıca genç yaşlarda edinilen hobilerin kişinin kültür seviyesini yükselttiğini, kişiyi sosyalleştirdiğini, kendini geliştirdiğini de söyleyebiliriz. Kulaklara çalınan başka örnekler de var mutlaka. Mesela sizinle aynı okuldan mezun olmuş, aynı puan ve yetkinliklere sahip bir kişi ile aynı iş yerine iş başvurusunda bulundunuz. İnsan kaynaklarında çalışan kişi siz satranç oynamayı çok sevdiğinizi belirtiniz diye sizinle kısa bir sohbet gerçekleştirdi ve tercihini sizden yana kullandı.  Evet, belki bu şehir efsanesi olmuş bir anlatımdır fakat mutlaka hobilerinizin yararını hayatınızın belli noktalarında göreceksiniz. Bol hobili günler diliyoruz. 

 

Konu hobi edinmek olunca fotoğrafçılığa değinmemek olmaz.Işığı Yakalama Sanatıadlı yazımıza ulaşmak için linke tıklayınız.

Paylaş:

HAKAN GULTEKİN

Müzisyen / Tepebaşı, Eskişehir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında

Müziği hayatımdan çıkaramam,hayatına almak isteyenlere ön ayak olmaktan zevk duyarım. (Profilimdeki Facebook, Twitter ve Google+ uzantılarından herhangi birisine tıklayarak instagram hesabıma erişip videolarımı izleyebilirsiniz.)