İşlem Hataları

İşlem Hataları

Hiç düşündünüz mü bir öğrenci hayatı boyunca kaç sınava giriyor? Hayatı boyunca toplamda kaç soru çözüyor? Bu çözülen soruların kaçında işlem hatası yapıyor? Düşündükçe kötü olmayın, hatasız kul olmaz demiş üstat. Hepimiz hata yaptık ama bu hatalar hayatımızı nasıl değiştirdi? Çokça soru sorduk, hadi gelin şimdi bunların yanıtlarını arayalım.

İlkokulda onlarca sınav, keza ortaokulda ve lisede… Bitti mi? Hayır; lisansı, yüksek lisansı, doktorası derken diğer yandan ehliyet sınavından kurum sınavlarına, kurslardan dershanelere kadar yüzlerce sınava giriyoruz. Kaçında başarılı olduk? Kaçında çok küçük puanlarla istediğimiz yerleri kaçırdık? Belki de birkaç tane daha doğru soru yanıtlayabilseydik bambaşka bir hayatımız olacaktı. O hayalini kurduğumuz bölümde okuyup, hayalini kurduğumuz mesleği icra edebilecektik.

Evet, herkes hata yapar, yapıyor da. Ancak kendimize döndüğümüzde bu hataları nasıl düzeltebiliriz? Elbette ki çok çalışarak. Diyelim ki sizi bir mahallede postacı yaptılar ve en kısa sürede söylenen adresi bulmanızı istiyorlar. Nasıl bir yol izlersiniz? Tabii ki tüm sokakları hatta numaraları ezberleyerek. Ancak bir ilçeden hatta bir ilden sorumlu olduğunuzu düşünün, tüm sokakları ve numaraları ezberleme şansınız yok. Bu sefer de ezber yerine çok tekrar ederek öğrenmeyi yeğlersiniz. Aynı mantıkla gidecek olursak soruları ezberleme şansınız maalesef yok, ancak çok soru çözerek işlem hatalarınızı minimuma indirebilirsiniz. Sadece soru çözmek de yetmiyor aslında, bilinçli ve düzenli soru çözmek bu işin en etkili ilacı diyebiliriz. Kolaydan zora, basitten karmaşığa çözülen sorular sizlere daha çok fayda sağlayacaktır.

Çok çalışıyorum ama yine de işlem hatası yapıyorum diyorsanız o hâlde öncelikle çalışma biçiminize dikkat etmeniz lazım. Eğer burada da bir sorun görünmüyorsa dikkat eksikliği, odaklanma sorunu, konsantrasyon bozukluğu gibi düşünsel yeteneklerinizde herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol ettirmek adına bir hekime danışabilirsiniz. Bu sorunu bir an önce çözün ki; birkaç işlem hatasıyla, birkaç yanlış yapılan soruyla hayatınız istemediğiniz yönde şekillenmesin. İlgi duyduğunuz, değer verdiğiniz belki de yeteneğiniz olan o çok istediğiniz alanlarda çalışabilin.

 

Kazanması kolay fakat bitirmesi zor olan bölümleri konu alan yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

Etiketler: sınav - eğitim

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında