Özel Dersin Tanımı

Özel Dersin Tanımı

Tüm öğrenciler öğretmenlerinden, özelikle başarısızlık söz konusu ise, ders derste öğrenilir, anlamadığın yerde istediğin kadar sor kimseden çekinme gibi öğütler duymuştur. Buna rağmen birçok öğrenci sınıf ortamında anlamadığı noktayı sormaktan çekinir. Aslında bu durum sınıf ortamında bulunmaları ve yaşları itibariyle öğrenciler için normaldir. Hele ki geçmişten gelen eksikler dolayısıyla sıkıntı yaşanıyorsa bu durum, öğrenci için dersi boş verme, yok sayma ve içerisinde o dersin olmadığı çıkış planları yapmaya kadar varır.

Sonuç olarak tüm sorun anlaşılmayan yerin sorulmamasından ibaret değildir. Ders ortamında kapatılamayacak kadar büyük eksiklikler muhakkak öğrencinin kendi gayreti ve özverisine kalmıştır. Fakat temel eksikliği yaşayan öğrenci azim ve heves ile karar verip dersin başına otursa bile nerden başlayacağını bilememe, defterlerinde ve kitaplarında yazan içerikleri anlayamama gibi durumlar yaşayarak maalesef hayal kırıklığı ile dersin başından kalkar. Bunlara ek olarak, neredeyse tüm öğrenciler, hata yaptıklarında veya hata yaptıklarını düşündükleri yerde öğretmenlerine çözümlerini, gidiş yollarını ve kurdukları mantığı anlatmak isterler ve haklıdırlar. Eğer çözümleri doğru ise bu durum onları şevklendirir. Yanlış ise hatanın nerde olduğunu bulmanın en güzel yolu budur.

Ne yazık ki bu ve buna benzer yöntemler kalabalık bir sınıfta, ders esnasında kullanılamaz. Zor sayılmayacak bir örneğin bile yeri geldiğinde bir öğrenciyle dakikalarca tekrarlandığını ve yirmi kişilik bir sınıfta farklı sorularda bu tekrarın yapılabilir olduğunu düşünmek hata olacaktır.

İşte bu nokta da kabul edilebilir, gerçekçi ve faydalı bir çözüm olarak karşımıza özel ders çıkmaktadır. Öğretmen ile öğrencinin beraberce çalışma yaptığı, öğrencinin kurduğu mantığı rahatça ifade edebildiği ve anlaşılmayan noktada uzunca tartışmalara imkan sağlayan derse özel ders denir. Fakat yaptığımız tanımdan da görülebileceği özel ders öğrenciye çalışmama, disiplinsiz bir şekilde aldığı derse güvenme lüksü sunmaz. Eğitim her durumda özveri gerektirir ve başarı eninde sonunda özveri ile sağlıklı ders çalışanların olacaktır.

 

"Özel Ders Almanın Önemi" isimli yazımıza ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.

Paylaş:

Etiketler: özel ders

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında