Pisagor Teoremi: Binlerce Yıllık Formül

Pisagor Teoremi: Binlerce Yıllık Formül

 

Muhtemelen duymayan yoktur Matematik ilkelerinde çığır açan Pisagor'un kendi adıyla anılan geometri prensipleri günümüzde birkaç ufak tefek değişiklikle halen kullanılmaktadır. Elbette Pisagor teoremi gelişmeden önce ona bu ilhamı veren ve binlerce yıl öncesinde kullanılan bu geometri prensiplerini arkeolojik kazılara göre Mısırlılar ve Çinliler kullanılmış. Kaynaklara göre Pisagor’da bir Mısır gezisi sırasında bu teoremi keşfetmiş ve şekillendirmiş. Dilerseniz şimdi Ortaokul ve Lise matematik eğitimlerinde sıkça karşılaştığımız Pisagor teoremi nedir, neyi ifade eder? Kısaca bir inceleyelim;

Tam 377 Farklı Metotla Pisagor Teoremi İspatlanmış Durumda

Mısırlı marangozlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılması nedeniyle aynı zamanda marangoz teoremi olarak da adlandırılan Pisagor teoremi Tarih boyunca özellikle göz alıcı saraylar ve şatafatlı yapılarda kullanılmış. Bu noktada Samos’lu (Sisam) Pisagor'un milattan önce 500 lü yıllarda yaşamış ve kendi halkı tarafından ateşe verilen okulunda öğrencileri ile birlikte yakılarak öldürülen Yunanlı bir matematikçi olduğunu hemen belirtelim. Bu nedenle Pisagor hakkında öyle geniş detaylı bir bilgi günümüze ulaşmamıştır. Üstelik çalışmalarının çoğu yakılan okul içerisinde olduğundan üzerinde çalıştığı pek çok konu kendisi ile birlikte kül olmuştur. Pisagor kendi şekillendirdiği teoreminde ‘bir dik üçgende dik kenarların karelerinin toplamları hipotenüsün karesine eşittir’  ifadesi şu an için en geçerli tanım olarak kullanılır. Tabii ki bu teoremin ardından ispatlama çalışmaları hızlanmış ve pek çok bilim insanı doğruluğunu araştırmıştır.

Pisagor Teoreminin Bilimsel olarak İlk Defa Öklid Kuramında Görüyoruz

Pisagor teoreminin ortaya atılmasının ardından kolları sıvayan bilim insanları teoreminin doğruluğunu ispat etmeye çalışmışlardır ve bu ispatın ilk olarak örneğini Öklid kuramında görüyoruz. Bu ispata göre Öklid a²+b²=c²   formülünde a ve b uzunlukları dik kenarları, c ise hipotenüs olarak belirlenmiştir. Bu formül kullanılarak elde edilen üçgen içerisinde bulunan dik köşe ile hipotenüsün oluşturduğu kare üzerinden Öklid bağıntısı kurulmuştur. Pisagor’la ilgili sadece bir teoremden söz edilemez matematik dünyasında “aksiyomatik” düşünce olarak bilinen ispat şeklinin de yine Pisagor tarafından geliştirildiği düşünülmektedir.

 

Matematiğin en önemli sayılarından biri olan "Pi"  isimli yazımıza ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz

Paylaş:

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında