Programlama Eğitimine Nereden Başlamalı?

Programlama Eğitimine Nereden Başlamalı?

20. ve 21. yüzyılda gelişen teknoloji pek çok yeni meslek grupları doğurmuş ve bu büyümeyi de devam ettirmektedir. Yapılan bir araştırmada bugün ilkokula başlayan çocukların %65’i, gelecekte şu an olmayan mesleklerde çalışılacağı sonucuna ulaşıldı. Yani meslekler günün koşullarına göre doğuyor, gelişiyor, daralıyor ve ölüyor. Günümüz için de gelişen meslek grupları arasında yazılım ve bilişimin öne çıktığı görülüyor. Peki biz bu meslek gruplarına hazır mıyız? Çocuklarımızı geleceğin mesleklerini icra edebilmeleri için gerekli yatırımları yapıyor muyuz? Bu yazımızda çocuklar ve programlama hakkında önemli noktalara değineceğiz.

Girişte de bahsettiğimiz üzere günümüzün olmazsa olmaz meslek alanları yazılım ve bilişim sektörlerinden geçiyor. Peki geleceğimiz olan çocuklarımız bu mesleklere hazır mı? Onları nasıl eğitmeliyiz? En önemlisi de programlama eğitimine nereden başlamalıyız?

1) Algoritma

Programlamaya giriş algoritma ile yapılmalıdır. Çünkü yapılan tüm işlemler programlamanın temeli olan algoritma ile yapılır. Algoritmanın temel mantığı anlatılırken de günlük hayattan örnekler kullanılmalıdır.  Mesela bir öğrencinin gününü;

1. Uyan

2. Elini yüzünü yıka

3. Okul kıyafetlerini giyin

4. Kahvaltı yap

5. Dişlerini fırçala

6. Servise bin

7. Okula gelince sınıfına geç

8. Derslerini anlayarak işle

9. Servise bin

10. Eve gelince elini yüzünü yıka

vs. şeklinde anlatabiliriz.

 

2) Görsel Kodlama

Bu başlıktan kastımız çocukların kullanabileceği, basit ve eğlenceli programlama yazılımlarıdır. Bu yazılımların başında Scratch, Code.org, Kodu Game Lab gibi araçlar gelmektedir. Çocuklar öğrendikleri algoritma mantığını bu tarz basit ve eğlenceli araçlarda pekiştirerek programlama konusunda kendilerini geliştirebilirler.

 

3) Profesyonel Kodlamaya Geçiş

Algoritmayı bilen, görsel kodlama araçlarında pratik yapan çocukların gelişmiş programlama dillerine (C#, C++, JAVA, PHP, ASP vs.) alışmaları hiç programlama ile tanışmamış bir bireye göre çok çok kolay olacaktır.

 

4) Çizim Alanında Kendini Geliştirmek İsteyenler İçin

Özellikle bir nesneyi farklı boyutlardan ve yüzeylerden görmesi gereken mimar, mühendis gibi mesleklerin kullandıkları çizim programlarının temeli olan 3 boyutlu çizim yapılabilen SketchUp çocukların kendilerini geliştirmeleri için kullanabilecekleri bir programdır. Temel çizim bilgisi, farklı bakış açıları kazanma ve çizim yeteneğinin gelişmesi açısından bu programın kullanılmasını da tavsiye ederiz.

 

 

Paylaş:

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında