Asal Sayıların Gizemi
Yaşadığımız evren içerisinde her şey aslında aritmetik bir düzende varlığını sürdürüyor. Üstelik bu aritmetik içerisinde asal sayıların Gizemi gibi daha birçok çözülmesi gereken denklem bulunuyor. Evet, matematik dünyasının sıra dışı algoritmalarında bir yolculuğa hazırsanız asal sayıların gizemini yavaş yavaş ortaya çıkarmaya başlayabiliriz. Dilerseniz öncelikle asal sayı nedir? Kısaca bir gözden geçirelim sonra konumuza devam edelim. Kabul görmüş tanımlamalar açısından değerlendirildiğinde; sadece kendisine ve 1 e bölünebilen tüm doğal sayıların asal sayılar olarak tanımlandığını söylememiz yanlış bir ifade olmayacaktır. Buraya kadar her şey normal, fakat henüz aydınlığa kavuşturulamayan bir nedenle 1 sayısının kendisi asal sayı olarak kabul edilmez. Yüzyıllardır çözülmeyi bekleyen bu gizem günümüzde matematikçilerin çözmek uğruna ömür tükettikleri bir yapı olarak varlığını devam ettiriyor.
Asal Sayıların Gizemini Çözmeye Çalışan Çok Sayıda Bilim İnsanı Mevcut
Kelime anlamı olarak Başlangıç, Temel veya Ana sayılar gibi nitelendirmelerle tarif edilen asal sayılar için hangi ifadeyi kullanırsanız kullanın aynı manada algılanır. belki size enteresan gelecek ama eğer asal sayılarla ilgili tüm bu bilinmeyenler ortaya çıkmış olsaydı bugün için genellikle bankacılık ve kurumsal alanda kullanılan kripto şifreler üretilmemiş olacaktı. Dolayısıyla asal sayıların insanlık tarafından henüz tam olarak keşfedilmemiş olmasının şimdilik bir bakıma faydalı yönlerinin de olduğunu söyleyebiliriz. Asal sayıların gizemini çözülmesini sağlamak adına pek çok bilim insanının çeşitli refleksler geliştirildiği biliniyor. Bu noktada Riemann hipotezinin en iyi örneklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Riemann Hipotezi Asal Sayılara Riemann Fonksiyonu İle Açıklama Getiriyor
Bu hipotezde ana tema asal sayıların dağılımının kuantum sistemlerindeki enerji seviyesi dağılımları ile ilgili olmasıdır. Aynı zamanda Öklid tarafından kısmen deşifre edilen asal sayıların sonsuz olduğu kabul edildiği o tarihten bu yana birçok katkı yapılmasına rağmen maalesef çok büyük ilerleme sağlandığı söylenemez. Bernard Riemann tarafından gündeme getirilen belirli bir örüntünün takip edilmemesi gerektiği bir formülle denkleme edilmiştir. Bu formül yaklaşık olarak tam 1,5 milyar defa teste tabi tutulmuştur. Daha sonra Goldbach tarafından bir hipotez daha ileri sürülmüştür. Henüz bu hipotezinde kanıtlanmadığı asal sayıların gizemi binlerce yıl daha çözülmeyi bekleyecek gibi görünüyor.