İlki geçtiğimiz günlerde gerçekleşen LGS sınavı deyim yerindeyse öğrencileri ters köşe yapmıştı. Bu durumun üniversiteye giriş sınavı olan temel yeterlilik sınavı, yani TYT ve YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) sınavlarına da yansıyacağı anlaşılıyor. Çünkü LGS sınav sorularının zor olmasına açıklık getiren Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklama bu yönde. Açıklamaya göre kaldırılan TEOG sınavının yerine getirilen LGS (Liseye Giriş Sınavı) “nitelikli okul” statüsü kazandırılan ve %10’luk dilime tekabül eden liselere bu kapasiteye uygun öğrencilerin girilebilmesi için soruların bilerek zor seçildiği ifade edilmişti. Dolayısıyla öğrencilerin TYT ve YKS sınavlarına çok dikkat etmeleri gerekecek. Çünkü bu sınavlarda en az LGS kadar zorlayıcı olacaktır.
Devamını OkuHer birey iyi bir eğitim görmeyi ve ileriki yaşamında bu eğitim sayesinde mutlu olmayı fazlasıyla hak ediyor. Fakat eğitim yaşamını gölgede bırakan sıralama sınavlarında yapılan tercih yanlışlıkları önceden hesapta olmayan bir takım olumsuzlukların gündeme gelmesine neden oluyor. Örneğin Yks, Tyt, Lgs ve Kpps her biri kendi başına ayrı dönem taşıyan sınav türleridir ve bu sınavların her birinde belirli tercihler yapmak gerekiyor. İşte bu tercihleri yaptığınız esnada o gün için popüler olan meslek grupları uzun yıllar boyunca eğitim alınması gerektirdiğinden arada geçen zaman sürecinde güncelliğini ve popülerliğini kaybedebiliyor. Dolayısıyla hayalini kurduğunuz mesleği sadece tercih yanlışlığı nedeniyle kaybetmeniz söz konusudur.
Devamını OkuÜniversiteye Yeni Giriş Sistemi
Üniversite eğitimi her insanın arzuladığı ve gelecekteki yaşamın şekillenmesinde önemli rol oynayan yaşamsal bir dönüm noktasıdır. Bu bağlamda eğitimin kalitesinin arttırılmasına yönelik geliştirilen üniversiteye yeni giriş sistemini çok iyi anlamak ve buna göre hareket etmek gerekiyor. Sistemin iyi anlaşılamaması durumunda ortaya çıkabilecek olumsuzlukların ekarte edilmesi için donanımlı bir ön bilgi edilmesi şarttır. Bu çerçevede bir önceki uygulamalar YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sistemleri kaldırılarak yerine YKS ( Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) ile TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) getirilmiştir. Süreklilik arz eden uygulamaların kaldırılması sonrasında yaşanan kavram kargaşasının önüne geçmek için bu konuyu biraz açalım.
Devamını Oku