Meslek Seçiminde Bugünün Şartları

Meslek Seçiminde Bugünün Şartları

 

Her birey iyi bir eğitim görmeyi ve ileriki yaşamında bu eğitim sayesinde mutlu olmayı fazlasıyla hak ediyor. Fakat eğitim yaşamını gölgede bırakan sıralama sınavlarında yapılan tercih yanlışlıkları önceden hesapta olmayan bir takım olumsuzlukların gündeme gelmesine neden oluyor. Örneğin Yks, Tyt, Lgs ve Kpps her biri kendi başına ayrı dönem taşıyan sınav türleridir ve bu sınavların her birinde belirli tercihler yapmak gerekiyor. İşte bu tercihleri yaptığınız esnada o gün için popüler olan meslek grupları uzun yıllar boyunca eğitim alınması gerektirdiğinden arada geçen zaman sürecinde güncelliğini ve popülerliğini kaybedebiliyor. Dolayısıyla hayalini kurduğunuz mesleği sadece tercih yanlışlığı nedeniyle kaybetmeniz söz konusudur.

Puan Önceliğiniz Olmalıdır

Sayılan bu olumsuzlukları pas geçebilmenizin yegâne yolu, almış olduğunuz puanın sizleri bir noktaya taşımasını sağlamak olmalıdır. Özellikle KPSS dışında her biri en az 4 yıl sürecek üniversite ve hatta lise tercihlerinin bile eğitim yılında geçecek süre göz önüne alınarak bir hesaplama mutlak surette yapılmalıdır. Neredeyse 5 yıla tekabül eden popülerlik değişme oranı elbette ki çok daha kolay iş bulabilen ve yüksek getiriye sahip alanlarda yoğunlaşma ile sonuçlanıyor. Dolayısıyla öğrencilerin sıralama tercihlerinin bu yönde gelişmesi arz talep dengesinin bir anda kişinin aleyhine işlemesi oldukça sık yaşanan durumlardır. Kısa bir örnekle durumu pekiştirelim; sözgelimi çocuk gelişimi bölümü en iyi örneklerden bir tanesi. Okul bitiminde atanma garantili bu meslek grubu yapılan tercihlerle çok kısa bir süre içerisinde mevcut kapasitenin üzerine çıkarak bu bölümden mezun olanların hemen iş bulamaması gibi bir sonucu doğurdu. Bu nedenle sıralama tercihlerinden daha çok puan sistemi üzerinden bir seçim yapılması en akıllıca davranış olacaktır.

Bugün İçin Geçerli Olan Kriterleri Çok Fazla Dikkate Almayın

Elbette yanlış sıralama sınavı tercihlerinde olumsuz örnekler çoğaltılabilir. Mesela tekstil mühendisliği bölümüne 1990 yıllarında yerleşmek oldukça meşakkatli bir süreçti. Ancak yıllar içerisinde mesleğe olan talebin düşüş göstermesine paralel olarak buradan mezun olan kişilerin açıkta kalması gibi bir sorunu yaşamalarına neden oldu. Sonuç itibariyle kişisel olarak yeteneğiniz hangi alanda ise mutlaka bu alanları zorlamak gerekiyor.

 

Ders Süreleri Artık Daha Verimli isimli yazımız teknolojinin eğitime aktarılmasını konu almıştır.

Paylaş:

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında