TYT ve YKS Sınavlarına Dikkat!

TYT ve YKS Sınavlarına Dikkat!

İlki geçtiğimiz günlerde gerçekleşen LGS sınavı deyim yerindeyse öğrencileri ters köşe yapmıştı. Bu durumun üniversiteye giriş sınavı olan temel yeterlilik sınavı, yani TYT ve YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) sınavlarına da yansıyacağı anlaşılıyor. Çünkü LGS sınav sorularının zor olmasına açıklık getiren Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklama bu yönde. Açıklamaya göre kaldırılan TEOG sınavının yerine getirilen LGS (Liseye Giriş Sınavı) “nitelikli okul” statüsü kazandırılan ve %10’luk dilime tekabül eden liselere bu kapasiteye uygun öğrencilerin girilebilmesi için soruların bilerek zor seçildiği ifade edilmişti. Dolayısıyla öğrencilerin TYT ve YKS sınavlarına çok dikkat etmeleri gerekecek. Çünkü bu sınavlarda en az LGS kadar zorlayıcı olacaktır.

TYT Nedir?

Bir önceki sistemde Üniversiteye giriş için yapılan YGS ve LYS (Lisans yerleştirme sınavı) yerine getirilen TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) son derece önemli bir sınav. Çünkü bu sınavdan alınacak puan doğrultusunda ikinci sınavı girme hakkı kazanılıyor. Dolayısıyla TYT sınavından en az 150 puan alınmadan ikinci oturuma girilemiyor. Bu noktada bir hatırlatma yapalım; eğer puanınız 150 ile 200 arasında gerçekleştiyse ikinci sınava girebiliyorsunuz, fakat bu puan 200 puanın üzerine çıkarsa bir sonraki yıl içinde geçerli oluyor. TYT sınavının bir başka önemli yanı AYT (Alan Yeterlilik Sınavı). TYT sınavına katılacak kişilerin eğer girmek istiyorlarsa tercih formunda bulunan AYT seçeneğini mutlaka işaretlemeleri gerekiyor.

YKS Nedir?

Yüksek öğretim kurumlarının kısaltmasından oluşan YKS ilk oturum olan TYT sınavının ardından yapılıyor. Yine ilk kez bu yıl uygulanacak bu sınav birçok kafa karışıklığını beraberinde getiriyor ve YKS sınavı ayrıntıları sınava girecekleri kara kara düşündürüyor. Çok kısa bir süre önce YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) tarafından kriterleri tekrar değiştirilen sınavda baz alınacak 0.5 ham puan kuralının askıya alındığı açıklandı. Bu karara gerekçe olarak “her iki oturumdan alınacak puanların hesaplanmasının çok zor olacağı ve önemli derecede yanlışlıklar yapılmasına neden olacağı” gösterildi. Bu durumun daha çok sözel bölüm öğrencilerini rahatlattığını söylemek mümkündür. Çünkü alınacak yarım puan hesaplamaya dahil edilecek. Sonuç itibariyle 2 oturum şeklinde yapılacak bu sınavlar katılımcılarının geleceğini belirleme açısından hayati öneme sahip. Sınavlara girecek adayların LGS sınavında yaşanan zorlukları göz önünde bulundurmaları ve Buna göre kapsamlı bir şekilde hazırlanmaları gerekiyor. Başarılar diliyoruz.

 

LGS Sayısal Sınavı Öğrencileri Terletti başlıklı yazımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

Etiketler: tyt - yks

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında