Üniversiteye Yeni Giriş Sistemi
Üniversite eğitimi her insanın arzuladığı ve gelecekteki yaşamın şekillenmesinde önemli rol oynayan yaşamsal bir dönüm noktasıdır. Bu bağlamda eğitimin kalitesinin arttırılmasına yönelik geliştirilen üniversiteye yeni giriş sistemini çok iyi anlamak ve buna göre hareket etmek gerekiyor. Sistemin iyi anlaşılamaması durumunda ortaya çıkabilecek olumsuzlukların ekarte edilmesi için donanımlı bir ön bilgi edilmesi şarttır. Bu çerçevede bir önceki uygulamalar YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sistemleri kaldırılarak yerine YKS ( Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) ile TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) getirilmiştir. Süreklilik arz eden uygulamaların kaldırılması sonrasında yaşanan kavram kargaşasının önüne geçmek için bu konuyu biraz açalım.
Üniversiteye Yeni Giriş Sistemi Birbirini Tamamlayan İki Sınavdan Oluşuyor
Aslında YKS ve TYT birbirinin devamı niteliğinde algoritmalardan oluşuyor. Dilerseniz üniversiteye yeni giriş sisteminin iyi anlaşılabilmesi için her birini ayrı şekilde izah edelim.
- TYT
TYT kapsamında Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Türkçe alanları hedeflenmektedir.
- Türkçe bölümünde okuduğunu anlama yorumlama ve Türkçenin doğru kullanılmasına yönelik cümle kurabilme yeteneği ve imla kurallarına azami ölçüde dikkat gösterilmesi gerekecektir.
- Temel matematik testi matematik kavramlarının kullanma becerisi ve buna dayanarak işlem yapabilme, matematiksel ilişkilerden soyut işlemler çıkarabilme, temel matematik prensiplerini günlük yaşantı içerisinde kullanılabilme yeteneğinin ölçüldüğü bir sistemdir.
- Sosyal bilimler testinde Din kültürü, Coğrafya Hayat Bilgisi, Tarih ve Felsefe alanlarında
- Fen bilimleri testinde Fizik, Biyoloji ve Kimya alanlarında yeterliliklerin ölçülmesine dayanıyor.
- YKS
İki ayrı oturum şeklinde gerçekleşen YKS ilk girilen TYT testinin devamı niteliğindedir ve bu anlamda TYT sistemi ilk basamak sınavı olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla TYT kapsamında alınacak puanlar çerçevesinde YKS sistemine doğru bir ilerleyiş söz konusu olacaktır. Bu durumda sabah yapılacak ilk oturum sınavında Türkçe 40, Matematik 40 sorudan oluşacak ve temel yeterlilik ölçülmüş olacaktır.
Öğleden sonraki 2. oturum ise lise müfredatından müfredatına uygun bilgilerin esas alındığı bir oturum olacaktır. Bu noktada çok önemli bir hatırlatma yapalım 1. oturuma girilme zorunluluğu bulunmaktadır. Dolayısıyla ikinci oturuma girebilmek için ilk oturuma mutlaka katılmış olmanız gerekiyor. İlk oturumda Türkçe ve Matematik alanlarından toplam 80 soru bulunurken 2. oturumda Sosyal bilimler ve Fen bilimleri için yine her birinden 40 soru şeklinde geliştirilen üniversiteye yeni giriş sistemi toplam 160 sorudan oluşan kompleks bir sınav yapısında tasarlanmıştır.