Ders Süreleri Artık Daha Verimli

Ders Süreleri Artık Daha Verimli

Zaman zaman gündeme gelen konulardan birisi de ders süreleri. Bilindiği üzere her bireyin optimum bir dikkat süresi var. Özellikle çocuklarda bu süre daha kısayken toplam ders sürelerini uzatmak öğrencilere yapılan işkenceden başka bir şey olmayacaktır. Burada esas yapılması gereken ders süresini uzatmaktan ziyade dersin süresini etkili bir şekilde kullanmaktır. Bu yazımızda teknoloji ve ders süreleri ilişkisini işleyeceğiz.

Eski dönemlerde dersler pek çok farklı sebeplerden uzayabiliyordu. Ancak son zamanlarda gelişen teknoloji ve bu gelişen teknolojinin derslere entegresiyle bu sorun çözülüyor.

Dersi normal süresinden saptıran ve dersi kısaltan her türlü etmene zaman tuzağı denilmektedir. En bilindik zaman tuzakları öğretmenin derse geç gelmesi ya da erken çıkması, sınıfa gelen nöbetçi öğrenci ya da idarecinin yaptığı duyurular, öğretmenin derste ders defteri doldurması vs. olsa da biz dersi asıl aksatan kısmı yani dersin işleniş şeklini açacağız.

Önceki yıllarda öğretmen gelir ve uzun uzun tahtaya yazar, sonra öğrencilerin tahtadan yazmasını beklerdi. Bu süreç işledikçe öğrenciler yorulur, performansları düşer ve ayrıca bir yavaşlama olurdu. Ancak projeksiyon sayesinde öğretmenler tahtaya yazı yazmak ile zaman kaybetmiyor, aksine bu sürelerde çocuklara farklı materyaller sunuyor ya da etkinlikler yaptırıyor. Yine aynı şekilde akıllı tahtalarda bilgisayarın yapabildiği tüm işlemler uygulanabiliyor ve öğretmenlere gerek zaman açısından gerekse enerji olarak büyük destek sağlıyor.

Ayrıca 40 dakika motamot şekilde işlenen derslerde öğrencilerin yaşadığı dikkat kaybı dersi verimsiz hâle getirirken dersin farklı materyaller ile desteklenmesi öğrencileri ders içinde tutmayı sağlıyor. Materyaller farklı duyu organlarına hitap ettikçe, öğrencideki bilginin kalıcılığı da artıyor ve daha kaliteli öğrenmeler gerçekleşiyor. Mesela dinazorlarla ilgili neredeyse her şey çocukların ilgisini çekecektir. Ancak anlatım ile çocuklar belli bir süre odaklanırken akıllı tahta ya da projeksiyon cihazından faydalanılıp dinazorlarla ilgili yapılmış animasyonları izletmek hatta daha sonrasında bu animasyonun eğitsel oynunu oynatmak çocukları derste tutarken, eğlendirir ve kaliteli öğrenmeler sağlar. Hepsinden öte dersi kısaltır ve derslerin daha verimli geçmesini sağlar.

 

Tuğçe Hocamızın özel ders veren profiline ulaşmak için linke tıklayınız.

Paylaş:

Tuğçe İleri

Öğrenci / Tepebaşı, Eskişehir-Türkiye
Kadın - 30 Yaşında