Düşünen varlıkların ortaya çıkardığı eserlerin bir sonraki nesile aktarılmasını sağlayan kitaplar olmasaydı bilim hiçbir zaman ortaya çıkmayacaktı. Dolayısıyla Kitap okumak neden bu kadar önemli? Sorusunun yanıtı aslında insanlığın bilimde, teknolojide, inançta kat ettiği mesafede yatıyor. Sözgelimi din inancımızı bile kutsal kitaplarımızdan öğreniyoruz. Dolayısıyla “Söz uçar yazı kalır” atasözümüz bizzat kitapları işaret etmektedir.
Zararlı olmayan ve bir takım yararlı bilgileri ihtiva eden her kitap değerlidir. Bu nedenle deneyler veya tecrübelerle oluşturulan bilgiye erişmemizi sağlayan kitaplar insanlığın evrilmesinde büyük rol oynar. Şairlerin şiirleri, yazarların romanları veya bilim adamlarının yazdığı kitapların tamamında mutlaka bir öğreti bulunur ve her nesil bir birine bu bilgiyi aktarır. Bu minvalde kitabın bir bilgi hazinesi olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.
Kitap Okuma Alışkanlığı Edinmemiz Gerekiyor
Fakat ne acıdır ki yazılan bu eserlerden azami ölçülerde faydalanmak yerine onları raflarında çürümeye terk ediyoruz. Bu nedenle toplumların kitap okuma alışkanlığı edilebilmesini sağlayacak bir takım tedbirlerin mutlaka alınması gerekir. Her şeyden önce kitabı bir zorunluluk olarak değil severek okumayı öğrenmeliyiz. Tabii öncelikle okuma ve yazmayı öğrenmemiz, okuduğumuzu anlayabilmemiz için temel şartların en başında geliyor.
Ancak kitapların iyi bir dost olduğu düşünenler kadar müthiş derecede düşmanı da bulunur. Çünkü kitaplar insanlığa iyi olmayı, bilimde gelişmeyi, bireyin topluma faydalı işler yapmasını telkin eder. Haksızlığı, çarpıklığı ve yanlışlıkların neler olduğunu açıkça bildirir ve toplumun bunlardan uzak durmalarını öğütler.
Kitapların Düşmanları Genellikle Yaptıklarını Gizlemeye Çalışanlardır
Tarihte birçok lider dönemsel olarak kitapları yasaklanmış veya bu kitapları imha etmiştir. Üstelik yazarları baskı altına almış hatta onları idam ettikleri bile olmuştur. Bu duruma en iyi örneği dünyaca ünlü düşünür Sokrates’ten verebiliriz. Zehir içirilerek idam edilen Sokrates’in tüm anlatımları idamından 15 yıl sonra öğrencisi Platon tarafından yazılarak ve Aristo tarafından genişletilerek günümüze kadar uzanmıştır. Dünyada bugüne kadar yaşanan savaşlar, bilimsel gelişmeler, zenginlikler ve fakirlikler hep bir nedene dayanır. Bu nedenleri görebilmek ve karşılaştırma yaparak geleceğe uyarlamak için kitaplara ihtiyacımız var. Çünkü kitap okumak bizi biz yapan her şeyi anlamaktır.
Felsefe Eğitimi ve Düşünen Birey isimli yazımızda özgür ve eleştirsel düşünen bireylerin akademik alanda daha başarılı oluşu konu alınmıştır.