Bir öğrenci açısından lise eğitimi öğrenim yaşantısının belki de en önemli aşamasıdır. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen LGS sınav sonuçları bir kısım öğrenci hayallerini kurduğu okullara kavuşmasını sağlarken çok daha fazlasını maalesef pekte fazla tercih etmediği veya hedefinde olmayan okullara yönlenmesi ile sonuçlandı. %90lık dilimin normal okullara sadece %10’luk dilimin sınavla öğrenci kabul eden okullara yerleşmiş olması beraberinde pek çok sorunu getirmiş durumda. Fakat bu kargaşa arasında unutulan bir şey var ki; oda çocukların veya gençlerin lise sonrasında iyi bir üniversiteye yerleşmesi ve hayata atılması sorunu ile karşı karşıya kalmalarıdır. Sonuçta bu iyi bir eğitimin temel amacı iyi bir yaşam sürdürecek bilgi birikimi ve tecrübeyi kazanabilmektir.
Üniversite Sınavı Çok Daha Zorlayıcı Olacaktır
Tabii geçilmesi gereken en zorlu eğitim sürecinin üniversite süreci olduğu hepimizin malumudur. Dolayısıyla 4 yıllık bir lise eğitimi sonunda üniversite sınavı ile her şey daha yeni başlıyor diyebiliriz. Bu noktada çok önemli bir hatırlatmada bulunalım; lise döneminde alınacak eğitimin kalitesi aslında üniversitenin kapısını aralayacak altın anahtarı elinde bulunduruyor. Çünkü çok daha ağır ve kapsamlı derslerin işlendiği bir sistematik öğrencileri bekliyor olacaktır. Sonuç itibariyle üniversite mesleki kariyer bakımından son durak olduğu için esas üzerinde durulması gereken liseye hazırlıktan daha ziyade üniversiteye hazırlıktır.
Mesleki Seçim Üniversite Sınavı İle Başlıyor
LGS sonrasında şekillenen düşüncelerin belirginleştiği Üniversite sınavı mesleki seçimin artık karar verildiği bir döneme denk geliyor. Bu süreçte yapılacak yanlış bir yönlendirme öğrencinin tüm yaşamını olumsuz yönden etkileyeceğinden çok dikkat edilmesi gereken bir süreci beraberinde getiriyor. Ayrıca lise eğitimi sırasında ortaya çıkacak eksikliklerin geriye yönelik olarak giderilmesi mutlaka sağlanmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde maalesef üniversite sınavından başarı beklemek çok iyimser bir düşünce olacaktır.
Öğrencinin Tercihleri Dikkate Alınmalıdır
Her aile çocuğunun başarılı bir öğrenim hayatının ardından iyi bir yerlere gelmesini ister. Fakat özellikle üniversite tercihi yapılırken öğrencinin tercihlerinden daha ziyade ailesinin tercihleri ön plana çıkar. Bu yaklaşımın yanlış olduğunu hemen belirtelim. Çünkü öğrenci hiç sevmediği ve ilgilenmediği bir alanda çok uzun yıllar çalışmak zorunda kalır. Burada unutulmaması gereken mutlu olunmayan bir işte başarılı olmanın mümkün olmadığıdır.
LGS Soru Tiplerini konu alan yazımıza ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.