Liseye Girişte Yeni Sistem

Liseye Girişte Yeni Sistem

LGS Nedir, Nasıl İşliyor?

Bir süre önce kaldırılan Teog (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınav sisteminin yerine getirilen LGS nedir? Genel olarak nasıl işliyor? Gibi sorulara yanıt aradığımız yazımızı dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü oldukça zorlu bir sınav süreci sizleri bekliyor diyebiliriz. Kelime anlamı olarak liseye geçiş sistemi olan LGS sistemine göre başarı bakımından en üst grubu temsil eden öğrencilerin seçildiği sınav, öğrenciler arasında çok büyük bir yarışın yaşanması anlamını taşıyor. Sistematik olarak kafaların biraz karışmasına neden olan LGS bir önceki sisteme oranla çok daha radikal bir takım uygulamalara sahip. İlk olarak bu yıl pratik uygulaması yapılacak olan LGS Türkiye genelinde yüksek puana sahip yaklaşık 600 okula sınav sonucunda en yüksek puanı alan öğrencilerin yerleştirilmesi esasına dayanıyor.

LGS Sistemi Puan Dışında Kalanları İkamete Yakınlığa Göre Yerleştiriyor

Aslında pilot bir uygulama olarak göze çarpan LGS sistemi ilk defa bu yıl uygulanacağından ortaya çıkacak aksaklıklar tespit edilerek bilahare giderilmeye çalışılacak. Tabii meydana gelecek mağduriyetlerin göz önünde bulundurulması gerekecektir. Yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin katılması beklenen 2018 LGS sınavının soru bankası İl Milli Eğitim müdürlükleri tarafından bakanlığa sunulan önerilerden oluşacak. Sınava katılan 8. sınıf öğrencileri puanlama bakımından % 70 sınavdan aldığı sonuçla kalan %30’luk bölümünün de diploma notundan oluşacağını hemen belirtelim. Öğrencinin yüksek puan gerektiren 600 okuldan herhangi birine yerleşememesi durumunda ikamet adresine göre belirlenecek en yakın okullar ilk etapta sınav sonucunda gelişen puanlamaya göre bir elemeye tabi tutulacak.

LGS Sonrasında Çok Sayıda Alternatif Okul Tercih Edilmeyi Bekleyecek

Puanlama dışında kalındıktan sonra öncelikle sınavda alınan puan baz alınarak ve ikamete en yakın okul arasından en yüksek puanlılar seçilebilecek. Belirli sayıda okulun söz konusu olduğu ikinci aşama yerleşim yerleşimden bir netice alınamaması durumunda bu kez 3. aşama olan 2. dairesel alanda arayışlar sürecek. İkinci dairesel alanda bulunan en yüksek puanlı okullara öğrencilerin yine öğrencinin sınavda aldığı puan esas alınarak kayıt yapılabilecek. Bu noktada sistemin geneli için biraz karışık denilebilir. Fakat ilk LGS sonrasında her şey çok daha net bir şekilde açıklığa kavuşacaktır.

 

Matematik Özel Dersi veren Kemal Hocamızın profiline ulaşmak için linke tıklayınız.

Paylaş:

Etiketler: sınav - lgs - teog

Kemal Türk

Öğrenci / Tepebaşı, Eskişehir-Türkiye
Erkek - 29 Yaşında