Pi

Pi

Pi Sayısı Nedir?

Hepimizin az çok kulak aşinalığı olduğu Matematikteki ünlü Pi sayısı nedir? Veya Pi sayısı neye yarar? Gibi soruların yanıtlarının arandığı yazımız merak edenler için oldukça faydalı olacaktır. Esas tanımlaması dikkate alındığında bir dairenin çevresinin çapı ile bölümünden elde edilen sayıyı ifade eden Pi sayısı olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bu noktada her dairenin kendi başına bir değer alması söz konusu olduğunda Pi sayısı matematiksel kavramda değerlendirilirken değişmez ve sabit olarak nitelendirilir. Standart bir kullanımda π ≈ 3,1416 olarak ifade edilen Pi sayısı periyodik şekilde tekrar etmeden sonsuz sayıda basamağa ihtiyaç duyar.

Pi Sayısı Yunancadan Geliyor

Yunancada çevre anlamına gelen “περίμετρον”  kelimesinin ilk harfinin Pi sayısının isimlendirmesinde kullanılmış ve günümüze kadar bu sembol ile ulaşmıştır.  Ünlü bilim adamı Arşimet'in kısmen değiştirdiği Pi sayısı tekrar hesaplanarak 3+1/7 değeri ile 3+10/71 Aralığında olduğu ortaya çıkarılmıştır. Elbette henüz tam olarak bire bir tam değerlemesi bulunmamakla birlikte Arşimet'in ortaya koyduğu bu rakamlar arasında bir yerde bulunduğu kesinleşmiştir.

Pi Sayısı Binlerce Yıllık Bir Geçmişe Sahip

Tarihsel bakımdan binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Pi sayısı birçok kadim medeniyet tarafından kullanıldı. Mısır, Babil, Yunan ve Mezopotamya uygarlıklarında izlerine rastladığımız bu sayı oldukça geniş bir coğrafyada bilim adamları tarafından çember ya da üçgenlerle ilgili problemlerin çözümüne katkı sunmuştur.

Pi Sayısının İrrasyonelliği

Pi sayısının rasyonel olduğu ile ilgili tüm çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüldüğü tarihlerde neredeyse tüm kaynakların İsviçreli matematikçi Lambert’i 1761 yılında yapacağı pi sayısının irrasyonelliğinin ispatlanmış olması bu alanda deyim yerindeyse bir devrim niteliğini taşıyor. Bu kurala göre dairenin çevresi ve çapının ortak bir ölçüsünün olamayacağı ortaya konulmuş oldu. Düzlem içerisinde sabit bir noktaya eşit mesafedeki noktaların kümesinden oluşan geometrik şekle verilen isimlendirme olan çember, çap ve yarıçap şeklinde nitelendiriliyor. Çemberin çevresini oluşturan iki boyutlu alan ise daire olarak adlandırılıyor. Bu noktada unutulmaması gereken eşit uzaklıkların her birine Yarıçap ve bu yarıçapın iki katı uzunluğuna sahip olan ölçününde Çap olduğudur.

Paylaş:

Etiketler: matematik - bilim

Ömer Uluç

Matematik Öğretmeni / Gaziemir, İzmir-Türkiye
Erkek - 30 Yaşında