Soylu Gazlar

Soylu Gazlar

Soylu Gazlar

Toplamda 6 adet bulunan Soylu gazlar aslında günümüz yaşantısında sıkça karşılaştığımız Maddelerden oluşuyor. Kaynama ve erime noktaları açısından birbirlerine son derece yakın olan bu maddeler toplamda 10 °C aralığında farklılıklar gösteriyor. Yine de hepsinin ortak bazı özellikleri bulunuyor bazı özellikleri bulunuyor. Bunlara kısaca değinmek gerekirse;

  1. Hepsi tek atoma sahiptir
  2. Kokusuzdurlar
  3. Renksizdirler
  4. Hepsinin dış elektron kabuğu elektronla doludur
  5. Bileşik oluşturmazlar (bileşik oluşturduklarına yönelik bir takım teoriler mevcut fakat ispat edilememiştir)
  6. Oda sıcaklığında gaz halinde bulunurlar
  7. Elektron verip almazlar
  8. Hiçbiri tepkimeye girmez
  9. Kimyasal tepkimeleri düşüktür

Ortak özelliklerde sadece helyum çok ufak bir farklılıkla diğerlerinden ayrılır. Bu farklılık elektron sayısı ile ilgilidir ve diğer gazların elektron sayısı 8 iken, bu oran Helyumda sadece 2’dir.

Soylu Gazların Bir Diğer Adı Asal Gazlar

Kimya biliminde aynı zamanda asal gazlar olarak adlandırılan soylu gazlar;

        1. Helyum

Hızlı bir şekilde yükselmesinden dolayı balonların havalanmasını sağlayan Helyum oldukça yanıcı bir maddedir. Bu yanıcı özelliğinden dolayı endüstriyel sanayide kullanılan Helyum gazı diğer bütün gazlarda olduğu gibi kesinlikle solunmaması gereken zehirli bir gazdır.

        2. Argon

Özellikle aydınlatma sektöründe gerçekleştirilen ürünlerde kullanılan argon gazı flüoresan ve ampüller içerisinde yer alıyor.  Bununla birlikte endüstride kaynak veya ısı yoluyla kesim amaçlı kullanılan argon gazı son derece yaygın bir kullanım alanına sahiptir

        3. Neon

Paratonerler, tv tüpleri, dalga metre tüpleri, aydınlatma ve soğutucu sistemlerde kullanılan neon gazı renkli reklam aydınlatma sistemlerinin baş mimarı

        4. Ksenon

Özellikle kimya alanında daha çok rastladığımız ksenon ultraviyole ışık yayan sistemlerde kullanılıyor. Haşere ve böceklerin öldürülmesini sağlayan bu gaz aynı zamanda analitik kimya sanayinde oksitleyici olarak da kullanılmaktadır.

        5. Radon

Daha çok Tıp alanda radyasyona dayalı tedavilerde kullanılan radon gazı oldukça detaylı bir gazdır.

        6. Kripton

Flaş lambalarının içerisinde kullanılan kripton fotoğrafçılık sanatında kullanılıyor. Ayrıca morötesi bazı lazer sistemlerinde Kripton gazına rastlamak mümkündür.

 

Görüldüğü gibi günlük yaşantımız içerisinde oldukça önemli bir yer tutan asal gazlar bilim ve endüstrinin vazgeçilmezi durumunda.

Paylaş:

Etiketler: bilim - kimya

Ali Pulat

öğretmen / Çekmeköy, İstanbul-Türkiye
Erkek - 31 Yaşında